Book et møde

Forskning og fakta

Forskning Artikler Bøger Det bør du vide

Forskning

Der har de seneste år været massiv forskning på området indenfor stillesiddende adfærd, også kaldet sedentarisme. På denne side er samlet en blanding af forksningsresultater og artikler med links til forskningen samt diverse artikler om emnet.

Artikler

Canadiske retningslinjer for bl.a. siddetid: Canadian 24-Hour Movement Guidelines for Adults ages 18-64 years

Klarlunds klumme:
 Pas på den farlige siddesyge

Daily Mail 26. marts 2019: Is sitting really the new smoking

Kristeligt Dagblad 11. marts 2017: Vi har glemt, hvordan man trække vejret ordentligt – og det tærer på krop og sjæl

DR.dk: Hælsmerter skal trænes væk

Politiken maj 2016: “En dødsensfarlig stilleleg”

JP – Viden, januar 2016: “Forskere: Elever bliver klogere af at stå op”.

Aktiv Træning maj 2016: “Derfor skal du gå”

Januar 2015, Annals of internal medicine: Sitting for long periods increases risk of disease and early death, regardless of exercise

Videnskabsjournalisten: Sedentarisme er det nye rygning

NBCnews juni 2014: Sitting is the new smoking

Mit Arbejdsmiljø August 2019: Fleksible kontorer kan øge risikoen for fysiske gener.

Mit Arbejdsmijlø August 2019: Mindre søvn kan forstyrre koncentrationen.

Bøger

Bente Klarlund Pedersen: GÅ-BOGEN

Mikael Schneider: Op af stolen
En bog om det “stillesiddende dødssyndrom. Bogen er fra 2016 – den kommer ind på alle de områder, jeg har med i mit foredrag “Sidder du nu stille igen?”.

Amy Cuddy: Vær til stede

Tony Schwartz: Energi – vejen til nye vaner og større resultater for dig og dine medarbejdere

John D. Ratye: Spark – how exercise will improve the performance of your brain

James A. Levine: Get up! Why your chair is killing you and what you can do about it. (2014)

Joan Vernikos: Sitting Kills – Moving Heals. How Simple Everyday Movement Will Prevent Pain, Illness, and Early Death – and Ecersice Alone Won’t. (2011)

I følge WHO er fysisk inaktivitet den 4. hyppigste årsag til for tidlig død i højindskomstlandene. Læs med her om fakta og anbefalinger vedr. fysisk aktivitet. Vigtigst at huske at alt tæller med – det behøver ikke kun være sport og motion. Hverdagsbevægelser uden sved på panden er mindst lige så vigtige.

WHO: Key facts on physical activity

Det bør du vide

Ti ting du bør vide om stillesiddende adfærd:

  • De fleste af os sidder for meget. Den gennemsnitlige person sidder mere end 8 timer om dagen. Mange kontoransatte sidder op til 15 timer om dagen. Tænk på hvor meget du sidder på en typisk dag; sidde ved morgenmad, sidde på din vej til arbejde, sidde på arbejde, sidde på din vej hjem fra arbejde, sidde ved middag, og derefter sidde at se tv eller surfe på internettet.
  • Stillesiddende adfærd bringer dit stofskifte til at “sove”. 45-60 minutters inaktivitet (f.eks. når du sidder stiller) er nok til at slukke for de enzymer, der er ansvarlige for at producere HDL, det “gode” kolesterol, og de, der står for regulering af blodsukker. Kronisk inaktivitet menes nu at bidrage til vores diabetes epidemi.
  • At sidde stille er hårdere for ryggen end at stå. Når du sidder anspændes haserne og forårsager en udfladning af det normale svaj i lænden. Denne udretning af rygsøjlen øger den interne belastning af ryggen. At sidde oprejst eller at sidde i en fremad bøjet position er særligt hårdt på bagsiden.
  • At sidde med en åben hofte vinkel på mere end 90⁰ reducerer spændingen i ryggen. At sidde i en tilbagelænet position og ved brug af ryglæn mindsker ligeledes spændingerne i rygsøjlen.
  • At sidde giver mere stabilitet og kontrol til detaljeret arbejde i modsætning til mange typer af arbejde, der udføres stående.
  • En times daglig motion vil ikke modvirke de negative sundhedsmæssige virkninger af at sidde. Løb, cykling og andre former for motion er fantastisk til at forbedre kondition, men de har ikke modvirke de negative sundhedsmæssige virkninger af langvarig stillesiddende adfærd. Motionister, der sidder det meste af dagen, er kendt som “aktive sofa-kartofler”.
  • Du er nødt til at stå og flytte på dig hver time for at bevare sundheden. At sidde sætter dit stofskifte i stå. Bevægelse som at stå, gå, og andre ben-muskel aktiviteter stimulerer dit stofskifte og genstarter din krop.
  • Juster din stol for komfort, støtte og bevægelse. Din stol skal passe til dig og din krop, og det bør give mulighed for en bred vifte af stillinger og bevægelser. Juster ryglænet op/ned til at passe til det naturlige svaj i lænden, og juster siddehøjden for en behagelig benstøtte. Indstil ryglænet til at tillade understøttet kip og bevægelse frem og tilbage. Men husk at bevægelse er godt, og at sidde stille i lange perioder er dårligt.
  • Den bedste stilling er den næste. Der er ikke en enkelt ergonomisk arbejdsstilling, der er bedst. De fleste eksperter anbefaler en række forskellige positioner og stillinger i løbet af en arbejdsdag.
  • Sid ikke, hvis du kan stå; stå ikke, hvis du kan gå.


Oversat fra http://office-ergo.com/sitting-disease/#sitting

CVR: 40646337

Min Krop på Job ApS

v/ Fysioterapeut Lone Østergaard
Bellisvej 6
4300 Holbæk
 

Kontakt

Min Krop på Job ApS | Bellisvej 6 | 4300 Holbæk | Tlf.: +45 23 46 01 51