Energi tankes i bevægelse

 Så meget god energi siddes væk ved skrivebordene – hvor der ellers er så meget potentiale, fordi vi som mennesker kan tænke de store tanker, som vi kan. At sidde stille er i den grad i forskernes søgelys, og det begynder at gå op for os, hvor stor skade vi i virkeligheden kan “sidde os til” – og at intet af det, der rammer os, kan “siddes væk”.

Jeg vil i nogle artikler her omtale de helbredsmæssige udfordringer, det har for os, når vi sidder for meget stille. Danmark har sammen med Holland i år fået 1. pladsen i at være de lande i Europa, hvor vi sidder mest stille – og samtidig har vi i Danmark fået en 1. plads i Europa for at være det land i Europa, hvor vi er mest fysisk aktive. Hvad er så udfordringen, tænker du måske? Og DET er netop udfordringen: alt for mange tror, vi kan løbe os fra det, når vi kommer hjem – eller at cykelturen til og fra arbejde da må gøre det ud for det.

FAKTA er bare, at uanset hvor aktiv du er i din fritid, så kan det ikke erstatte dine helt almindelige bevægelser – hver eneste dag og hver eneste time i løbet af dagen. Du kan sagtens være fysisk aktiv og samtidig have en usund stillesiddende adfærd i en alt for stor del af dagen.

At sidde stille er sin egen risikofaktor
Og det er hverdagsbevægelser, der kan forebygge smerter, sygdom og for tidlig død – træning alene kan ikke gøre det. Sammen er det dog en perfekt kombination.

John D. Ratey har skrevet flere bøger, herunder SPARK om hvordan bevægelser og fysisk aktivitet primært er for hjernens skyld. De virkninger, det har for kroppen er positive bivirkninger. “For your brain to function at its peak – your body needs to move.”

I samme mentale “kasse” er alle undersøgelser om fysisk aktivitet og bevægelser og påvirkningen på vores mentale tilstand. En god gåtur, pulsen op på trapperne, en kort gåtur i pausen – altsammen med til at vi føler os opfriskede og mere klar i hovedet.

Vi hører ofte sætningen: “Jeg sparer på energien i dag” – fordi vi skal et eller andet aktivt senere på dagen. Den sætning passede måske til vores liv i en meget fjern fortid – men den er decideret skadelig for os i den tid, vi lever i i dag. Hvis vi sidder en hel dag og “sparer på energien” – så er resultatet, at vi kun lige magter at kaste os hjem i sofaen, fordi vi har haft en “hård” dag.

En af mine netværkskolleger kom til mig en dag med følgende udtalelse: “Jeg har hørt hvad du siger – jeg er begyndt at lægge alle mine aktive ting sidst på dagen. Det har betydet, at jeg er meget mere aktiv, når jeg kommer hjem, hvor jeg før blev indfanget af sofaen.”

Så husk altid: Energi tankes i bevægelse og bruges (op?) i stilstand. Energi hører til de meget sjældne “grundstoffer” hvorom det gælder, at “jo mere jeg bruger, jo mere har jeg”.

Et eksperiment til den mørke tid: Prøv at gå 10 minutter i din frokost, og kom ud og få lidt frisk luft, dagslys og bevægelse – som er ren opladning for din krop. Hvad sker der for din eftermiddag? Og for din aften?

I 4 små film og med tilhørende materiale med de vigtige budskaber har jeg kastet lys på vores stillesiddende adfærd på kontoret. Læs med her – måske er det noget for din arbejdsplads med en noget anderledes vinkel til emnet. Gordon Kennedy er den bærende person – og han mener bestemt, at han er den “perfekte” mand på kontoret, men er han nu også det?

DEL GERNE DETTE INDLÆG