Forskning og fakta

Forskning

Der har de seneste år været massiv forskning på området indenfor stillesiddende adfærd, også kaldet sedentarisme. På denne side er samlet en blanding af forksningsresultater og artikler med links til forskningen samt diverse artikler om emnet.

Artikler

TV2: Stillesiddende arbejde – projekt i Fredensborg Kommune i samarbejde med Statens Institut for folkesundhed.

Kristeligt Dagblad 11. marts 2017: Vi har glemt, hvordan man trække vejret ordentligt – og det tærer på krop og sjæl

DR.dk: Hælsmerter skal trænes væk

Politiken maj 2016: “En dødsensfarlig stilleleg”

JP – Viden, januar 2016: “Forskere: Elever bliver klogere af at stå op”
Læs hele artiklen her.

Aktiv Træning maj 2016: “Derfor skal du gå”

NFA februar 2015: Stillesiddende arbejde påvirker kvinders BMI
Læs hele artiklen her.

Januar 2015, Annals of internal medicine: Sitting for long periods increases risk of disease and early death, regardless of exercise

Videnskabsjournalisten: Sedentarisme er det nye rygning
Læs hele artiklen her.

NBCnews juni 2014: Sitting is the new smoking
Læs hele artiklen her.

Bøger

En bog om det “stillesiddende dødssyndrom”.

Bogen er fra 2016 – den kommer ind på alle de områder, jeg har med i mit foredrag “Sidder du nu stille igen?”.

Amy Cuddy: Vær til stede

Tony Schwartz: Energi – vejen til nye vaner og større resultater for dig og dine medarbejdere

John D. Ratye: Spark – how exercise will improve the performance of your brain

I følge WHO er fysisk inaktivitet den 4. hyppigste årsag til for tidlig død i højindskomstlandene. Læs med her om fakta og anbefalinger vedr. fysisk aktivitet. Vigtigst at huske at alt tæller med – det behøver ikke kun være sport og motion. Hverdagsbevægelser uden sved på panden er mindst lige så vigtige.

WHO: 10 facts on physical activity

Det bør du vide

Ti ting du bør vide om stillesiddende adfærd:

 

L
De fleste af os sidder for meget. Den gennemsnitlige person sidder mere end 8 timer om dagen. Mange kontoransatte sidder op til 15 timer om dagen. Tænk på hvor meget du sidder på en typisk dag; 
L
Stillesiddende adfærd bringer dit stofskifte til at “sove”. 45-60 minutters inaktivitet (f.eks. når du sidder stiller) er nok til at slukke for de enzymer, der er ansvarlige for at producere HDL, det “gode” kolesterol, og de, der står for regulering af blodsukker. 
L
At sidde stille er hårdere for ryggen end at stå. Når du sidder anspændes haserne og forårsager en udfladning af det normale svaj i lænden. Denne udretning af rygsøjlen øger den interne belastning af ryggen. At sidde oprejst eller at sidde i en fremad bøjet position er særligt hårdt på bagsiden.
L
At sidde med en åben hofte vinkel på mere end 90⁰ reducerer spændingen i ryggen. At sidde i en tilbagelænet position og ved brug af ryglæn mindsker ligeledes spændingerne i rygsøjlen.
L
At sidde giver mere stabilitet og kontrol til detaljeret arbejde i modsætning til mange typer af arbejde, der udføres stående.
L
En times daglig motion vil ikke modvirke de negative sundhedsmæssige virkninger af at sidde. Løb, cykling og andre former for motion er fantastisk til at forbedre kondition, men de har ikke modvirke de negative sundhedsmæssige virkninger af langvarig stillesiddende adfærd. 
L
Du er nødt til at stå og flytte på dig hver time for at bevare sundheden. At sidde sætter dit stofskifte i stå. 
L
Juster din stol for komfort, støtte og bevægelse. Din stol skal passe til dig og din krop, og det bør give mulighed for en bred vifte af stillinger og bevægelser. Juster ryglænet op/ned til at passe til det naturlige svaj i lænden, og juster siddehøjden for en behagelig benstøtte. Indstil ryglænet til at tillade understøttet kip og bevægelse frem og tilbage. Men hus
L
Den bedste stilling er den næste. Der er ikke en enkelt ergonomisk arbejdsstilling, der er bedst. De fleste eksperter anbefaler en række forskellige positioner og stillinger i løbet af en arbejdsdag. 
L
, hvis du kan stå; stå ikke, hvis du kan gå.
Oversat fra http://office-ergo.com/sitting-disease/#sitting

Nogle spørgsmål?

Brug formularen til højre og skriv til mig.

Nogle spørgsmål?

Skriv tegnene i boksen for at sende beskeden

captcha