Hjemmearbejde og november

 Hjemmearbejdspladsen og mørk november og en Corona, der trækker lidt ud. Det tærer på energien hos mange. Normalt har vi en række håndtag at skrue på, men lige nu er mange af vores normale energigivere ikke en mulighed: samvær med kolleger, julearrangementer, grin og alt det, vi plejer at gøre, når vi hygger os med hinanden. Og der er kommet et par ekstra dræn i form af frygt og bekymringer … så energiregnskabet kan være lidt udfordrende at holde styr på og balancere i en tid som denne.

Fysioterapeuter over hele landet (…verden!!) melder om ekstra ondt i nakke og ryg, og vi får ondt i kroppen af forkerte stole, spisebordet og ikke at have vores normale arbejdsplads tilgængelig. Der er vi altså nødt til at sætte ind og manøvrere udenom smerter og gener, for det har i den grad et tag på vores mentale overskud og den gode energi.

Jeg vil naturligvis ikke underkende værdien af godt udstyr, og det skal vi løbende arbejde på at optimere. Jeg vil dog gerne slå fast: den faktor, der mest af alt påvirker, om du får ondt og om det strammer i nakken, det er din adfærd omkring dit udstyr på hjemmekontoret.

Den mest effektive løsning på at have ondt er ikke ’en ny stol’. Løsningen er at gå fra ensidig brug af kroppen til alsidig brug af kroppen.

 Mental forandring – og en beslutning
Internettet flyder over med gode øvelser, og det er vigtigt og godt – min påstand er bare, at løsningen ligger i en mental forandring og en beslutning, før øvelserne har den rette effekt. Har du ikke truffet beslutningen om at skabe en dag i bevægelse, så glemmer du det, så snart onlinemøder zoomer afsted og opgaverne kalder. Det er altså ikke svært at stå op i 8 minutter – og det er ikke svært at gå 250 skridt (tager ca. 2-3 minutter) – og det er ikke svært at gå 1-2 km i din frokostpause (gerne længere – men du behøver ikke). 20 squats er IKKE svært – og nu er der ikke engang nogen, der kigger på dig.

 At sidde på en stol i timevis – og gå 17 skridt ud til køleskabet og 17 skridt tilbage til din pc – og spise frokosten henover pc’en … det er IKKE i kategorien ‘alsidig brug af din krop’. Og timevis i træk på en spisebordsstol er naturligvis mere hård kost for kroppen end at sidde på din kontorstol … men den største forskel ligger i, at du ikke rejser dig, enten for at stå op og arbejde eller for at hente kaffe i kantinen på en anden etage eller med det ene formål bare at bevæge sig.

 Paradoks at blive siddende
En ting er, at kroppen får ondt af al den sidning … din hjerne gisper også efter vejret og efter, at du flytter på dig. Hjernen er IKKE en udholdenhedsmaskine, og den er også vild med en alsidig brug af kroppen. Når du rører på dig, så har det en øjeblikkelig sideeffekt på din hjernes måde at arbejde og fungere på. Så intens vilje og lange dage foldet over spisebordet har slet ikke sin berettigelse for hverken din krop eller din hjerne og er ikke vejen til at nå mest muligt på en dag. Det er ikke meningen, at vi skal være helt udasede kl. 14 – det sker, fordi du ikke flytter på dig. At sprede energien over dagen – det er den lette løsning – men det kræver en beslutning om at gøre noget andet.

Beslutningen bag er svær! Når den er truffet, så er det let.

Snup en dosis dagslys

 I denne mørke tid er det bedste at gøre at gå en tur i din frokostpause og gerne flere gange om dagen – HVER ENESTE DAG! Kom ud til dagslys, frisk luft og bevægelse. At bevæge dig har en øjeblikkelig effekt på både dit fysiske og mentale velvære – og at komme udenfor skruer op for effekten.

Tænker du nu, at “det har du ikke tid til”, så skal du hoppe nogle linjer op og læse forfra, for så har du ikke truffet beslutningen. Din hjerne vil elske dig for det – og din krop vil summe af glæde. Snup et zoom møde med i lommen og kom ud. Stå op, når lejlighed byder sig. Vær kreativ, se dig omkring – skab dig et stående helle i din stue. Lav et sted til at stå op i dit hjem – også til andet end arbejde. Det lønner sig på den lange bane.i
Det er din adfærd omkring dit udstyr, der er den største faktor i forhold til din energi og dit velvære – både fysisk og mentalt.

Bevægelse i den mørke tid – det er den mirakelkur, der virker ens på alle – og den skal vi vælge til – også i løbet af dagen.

Du har et valg om at skrue op for energien og mærke magien fra bevægelserne i DIN arbejdsdag og i DIT liv. Det hænger jo sammen.

God energi til din dag! 🙂 Lige i denne tid på året er den særlig vigtig at værne om.

DEL GERNE DETTE INDLÆG